Gastkinderen

hongarijezomer1De gastkinderen komen uit verschillende kindertehuizen in Oost-Hongarije.
In de tehuizen wonen de kinderen in groepsverband. Vaak zijn ze wees of door hun ouders in de steek gelaten.

Voor deze kinderen is het ontzettend fijn om een paar weken in een gezin door te brengen, waar ze liefdevol worden opgevangen. De kinderen mogen twee keer per jaar naar Nederland komen.

Tijdens de kerstvakantie komen ze twee weken en tijdens de zomervakantie vier of acht weken. De kinderen die naar Nederland komen zijn tussen de 8 en 18 jaar oud.  U kunt bij uw aanmelding uw voorkeur aangeven voor een jongen of meisje en de leeftijd. De selectie van de gastkinderen wordt door de directie van de kindertehuizen gedaan.

aantafelHongaren gebruiken drie keer per dag een maaltijd. Het eten is vaak scherper van smaak door gebruik van pepers, paprika’s, knoflook en uien. Het ontbijt bestaat vaak uit droog brood met daarop wat paprika, tomaat of een stukje spek. Brood besmeerd met boter, pindakaas of hagelslag kent men in de tehuizen niet.

Bij het ontbijt wordt soms melk gedronken, maar vaak is het thee met citroen en veel suiker. De lunch is vaak een warme hap met niet belegd brood, bijv. soep met brood. Het avondeten bestaat meestal uit groente, aardappelen en vlees. In de tehuizen wordt echter weinig vlees gegeten omdat daar geen geld voor is. De meeste kinderen houden van fruit.

Vaak is het moeilijk kiezen wanneer de kinderen bij u aan tafel zitten. In de meeste tehuizen halen ze het eten bij een loket af en is er geen keus. Kinderen stapelen soms met beleg omdat ze niet kunnen kiezen. Geduld is hierbij belangrijk.

Laat de kinderen gewoon met de pot mee eten; ze passen zich vaak snel aan. De eerste dagen eten ze vaak vrij weinig omdat veel dingen hun onbekend zijn. De kinderen zijn vaak gewend water te drinken als ze dorst hebben. Een kopje en een kan met water op tafel is voor hen heel herkenbaar.