Veelgestelde vragen

Wie kan er gastouder worden?

In principe kan iedereen gastouder worden. Het maakt niet uit als er wel of geen thuiswonende kinderen zijn, alleenstaanden met of zonder kinderen. Wij maken geen onderscheid bij de selectie naar godsdienst, nationaliteit, culture achtergrond of geloof. Wel is het zo dat we rekening houden met de cultuur en gewoonten en tradities van Hongarije. Gastouders die de reguliere geneeskunde afwijzen kunnen niet in aanmerking komen voor het gastouderschap.

Wij wonen in het buitenland en zouden graag gastouders willen worden, kan dat?

Nee, de kinderen die via Stichting Gastouders Hongarije vakantie krijgen aangeboden worden alleen geplaatst bij gastouders die op Nederlands grondgebied wonen.

Wat wordt er als gastouders verwacht van ons?

Dat jullie een onwijs leuke vakantie geven aan jullie gastkind, waar jullie allebei, gastouders en gastkind, goed op terug kunnen kijken.
Wat wij zeker ook belangrijk vinden is dat er liefdevolle aandacht en tijd aan het gastkind kan worden besteed tijdens de vakantie. Persoonlijke kwaliteiten zoals geduld en begrip voor deze kinderen, die onder moeilijke omstandigheden opgroeien, is een goede basis voor een geslaagde en gezellige vakantie. Het meedraaien binnen een gezin waar “structuur, liefde , warmte en aandacht” de basis is, is vaak al voldoende. Het is niet nodig om naar speciale, grote activiteiten (zoals bezoeken pretparken ) te gaan. De alledaagse activiteiten binnen de warmte en geborgenheid van een gezin zoals gezamenlijk eten, spelletjes doen, (buiten)spelen, een (bos)wandeling is al meer dan voldoende. Bedenk, dit zijn gezins- activiteiten waar het gastkind niet mee opgroeit.

Kunnen wij een voorkeur opgeven welk kind, jongen/meisje of leeftijd?

Het is goed om te kijken wat binnen het gezin past en jouw voorkeur uit te spreken. In overleg met de tehuizen wordt hierna gekeken en zo mogelijk rekening mee gehouden.

Moeten wij de Hongaarse taal kennen?

Het niet kennen van de taal hoeft geen belemmering te zijn om te communiceren met je gastkind. In een informatieboekje dat je krijgt staan basic Hongaars-Nederlandse woordjes. Dit is zeker goed voor enige herkenning bij aankomst en tijdens de eerste dagen. De kinderen leren verrassend snel Nederlands. Geadviseerd wordt in 1 of 2 woordzinnen te praten in het eerste jaar. De stichting heeft een aantal vrijwilligers die beschikbaar zijn als tolk tijdens de vakantieperiode.

Is er begeleiding tijdens het verblijf van een gastkind?

Wij vinden het belangrijk dat het verblijf van het gastkind goed gaat. Het moet immers een leuke gezellige vakantietijd zijn!
Ter voorbereiding ontvang je in de periode voordat het gastkind komt, een informatieboekje. Daarin staan o.a informatie over Hongarije, hoe het is om als kind op te groeien in een tehuis, tips, verzekering, belangrijke telefoonnummers, aantal Hongaars-Nederlandse woordjes etc.
Bij situaties, zoals plotselinge ziekte of overlijden binnen familie of als het echt niet gaat, waardoor het gastkind niet langer kan blijven zijn er opvangadressen.
Jullie staan er niet alleen voor. Elk gastgezin krijgt een contactpersoon die je ondersteuning geeft, mocht je deze nodig hebben tijdens de vakantie. Voor nieuwe gastouders organiseren wij voorafgaand aan de vakantie een informatie avond.

Mogen wij op vakantie naar het buitenland met ons gastkind?

Als jullie wonen in Nederland en tijdens het verblijf van jullie gastkind naar het buitenland op vakantie willen mag dat na overleg met en goedkeuring van de stichting. Tijdens het eerste jaar is het niet mogelijk om met je gastkind op vakantie naar het buitenland te gaan.

Zijn de gastkinderen verzekerd?

De kinderen hebben vanuit Hongarije een reisverzekering. Deze dekt ook tandarts-dokterskosten. Tandartskosten worden alleen vergoed als gevolg van een ongeval, dus niet bij tandverderf.
Er zit wel een eigen risico op de verzekeringen, net als in Nederland. De kosten voor eigen risico zijn voor de gastgezinnen.

Wat zijn de kosten en kunnen wij in aanmerking komen voor onkostenvergoeding?

Nee, je ontvangt voor het opnemen van een gastkind geen onkostenvergoeding. De verblijfskosten, uitjes e.d. komen voor eigen rekening. Ook het vliegticket betaald het gastgezin zelf. Deze bedraagt rond de 140,00 euro. Een tweede kind is 20 euro goedkoper per gastgezin. Uiteraard kunnen onvoorziene financiële situaties ontstaan hiervoor kan altijd contact worden opgenomen met de stichting.

Kan ik een band opbouwen met ons gastkind?

Het is fijn en goed dat je als gastgezin een band opbouwt met je gastkind. Bovendien als je je gastkind uitnodigt om volgende keer weer vakantie bij je te komen vieren betekent dat veel voor hem/haar. Als stichting juichen wij juist een langdurige band/relatie met je gastkind toe omdat dit ten goede komt voor de ontwikkeling en toekomst van het gastkind.

Wanneer vinden de vakantiereizen plaats?

Twee keer per jaar. Tijdens de zomervakantie en in de kerstvakantie. Jullie mogen zelf de voorkeur aangeven, beide of 1 van de vakanties.

Wat is het nut van vakantievieren voor deze kinderen?

De kinderen die geplaatst worden in gastgezinnen verblijven in kindertehuizen met name in Oost-Hongarije. Helaas is daar nog veel armoede. De kinderen zijn daar geplaatst omdat ze wees zijn of omdat de ouders niet meer in staat zijn om voor ze te zorgen. Denk aan armoede of verslaving. De kinderen hebben vaak in hun jonge jaren al heel wat meegemaakt. Waardoor het ontstaan van trauma relevant aanwezig is. Helaas is er niet altijd goede begeleiding aanwezig. In combinatie met dit, niet al te beste omstandigheden en het leven in groepsverband kan een kind zich hierdoor niet altijd optimaal ontwikkelen en kunnen moeilijkheden ontstaan. In de tehuizen is het zo, dat kinderen tijdens de schoolvakanties zichzelf moet vermaken. Dit alles zorgt ervoor dat het voor hen belangrijk is om er een paar weekjes tussenuit te zijn. Even uit de omgeving, de “warmte” ervaren binnen een gezin, gezien worden, is voor hen een welkome boots. Heerlijk onbezorgd genieten en mooie herinneringen maken in de vakantie kan hen verder helpen in hun dagelijks situatie daar maar ook voor in de toekomst.
Als je gastouder bent investeer je voor nu en later in het leven van je gastkind!